Een open relatie, hoe doe je dat?

Iedereen lijkt tegenwoordig een open relatie te hebben en jullie hebben er ook wel oren naar. Maar, wat houdt een open relatie precies in? Waar moet je allemaal op letten? Wanneer open je je relatie? Kun je 'm ook weer sluiten? Kortom, een open relatie, hoe doe je dat?

Een open relatie klinkt misschien simpel, maar als iemand mij zegt dat ze een open relatie hebben weet ik eigenlijk nog niks.

Er zijn ongeveer even veel vormen van open relaties als er mensen met open relaties zijn. Er valt dus nogal wat uit te zoeken. Daarbij kan uberhaupt het gesprek starten met je partner al een enorme drempel zijn. Laat me jullie een beetje op weg helpen. Met een aantal korte video's en handige PDFs geef ik jullie de juiste tools mee om dit gesprek te starten.

Wie ben ik?

Als relatietherapeut, relatiecoach en systeemtherapeut NVRG io, zie ik in mijn praktijk alle vormen van relaties voorbijkomen. Van hetero tot queer en van monogaam tot polycules. Bij mij is iedereen welkom.

Ben ik dan specifiek een expert op het gebied van non-monogamie? Nee, ik denk dat ik een expert ben op het gebied van relaties en vooral het samen vormgeven daarvan. Daarin is elke relatie uniek en daarmee is het proces van iets nieuws introduceren in een relatie dat ook.

Gelukkig ken ik inmiddels de belangrijkste hordes en valkuilen als een stel non-monogamie wil gaan verkennen. Deze meest voorkomende stappen, vragen en adviezen heb ik voor je gebundeld in deze korte cursus.

Heb je daarna nog behoefte aan individuele begeleiding? dan ben je van harte welkom in mijn praktijk. Maar ik gok zomaar dat je hiermee een heel eind komt.

Zijn open relaties een trend?

Ik denk dat het antwoord zowel ja als nee is. Onderzoek uit de VS en Canada laat zien dat dat over zijn hele leven genomen gemiddeld 1 op de 5 mensen ervaring opdoet met een niet monogame relatievorm. Dat zijn een hoop mensen en die zijn dat niet allemaal gaan doen onder invloed van de media-aandacht van het afgelopen jaar (sterker nog, deze studie kwam uit in 2019)

Wat er wel gaande is lijkt te zijn, is een afname van het stigma op niet monogame relatievormen, waardoor we het er vaker over hebben. Dat maakt wellicht ook dat mensen die er nog nooit over nagedacht hadden dat monogamie een keuze is, zich er eens in gaan verdiepen.

Noord Amerikaanse data

1 op de 5 mensen heeft in diens leven ervaring met non-monogamie

Allerlei soorten mensen doen aan non- monogamie / open relaties

Het vraagt aandacht, tijd en relatievaardigheden

Het stigma begint af te nemen en er is veel media aandacht

Wat zit er dan in die cursus?

Laten we eens kijken:

01.

Waar begin je

Jij bent nieuwsgierig, maar dan? Misschien weet je partner nog van niks. Misschien hebben jullie het er terloops al eens over gehad. Misschien ben jij helemaal niet nieuwsgierig, maar je partner wel. Ik help je bij die eerste stappen.

02.

Hoe ziet dat eruit?

Met "open relatie" zeg je dat jij en je partner niet 100% monogaam zijn. Maar verder? En volgens welke definitie van monogamie? Welke wensen en grenzen hebben jullie? Welke opties zijn er eigenlijk? Hoe nu verder?

03.

Anderen en jouw relatie

Door je relatie te openen, stel je deze bloot aan andere mensen. En verrassing, die mensen hebben ook wensen, grenzen en wellicht verwachtingen. Van jou, van je partner, van jullie samen. Hoe ga je daarmee om?

04.

Theorie en praktijk (vanaf 22 juni)

Goed, je hebt wensen en grenzen uitgesproken. Afspraken gemaakt. Scenario's uitgedacht. Nu is het zover! Jullie gaan, of 1 van jullie gaat, de open relatie in de praktijk brengen. Wat kun je verwachten? Kun je je hierop voorbereiden? En wat als het helemaal niet lekker loopt?

05.

Evalueren en FAQ (vanaf 22 juni)

Met één keer een goed gesprek, ben je er helaas nog niet. Je zult toch echt regelmatig moeten evalueren, aanpassen, bijschaven, incasseren en nieuwe afspraken maken. Hoe je dat doet, vertel ik je in deze module. Verder doorloop ik een paar van de meest gestelde vragen over open relaties, voor de eerste hulp bij crisis!

Klaar om te starten?

Je kunt gelijk beginnen!

OF

€37,50

Alleen online workshop

€77,50

Combideal!

Veel gestelde vragen

Is dit iets voor mij als ik nog niet weet of ik mijn relatie wil openen?

Zeker! Deze workshop helpt je na te denken over wat er allemaal komt kijken bij het openen van je relatie. Als je twijfelt, kan dit je inzicht geven en helpen met die afweging. Ook geeft het je goede handvatten om eens voorzichtig te beginnen, in plaats van gelijk het diepe in te duiken.

Wat als mijn partner nog niet weet dat ik hier nieuwsgierig naar ben?

Ik kan me voorstellen dat het spannend is dit onderwerp aan te snijden bij je partner. Daarom gaat de eerste video ook over de afweging en het starten van dat eerste gesprek. Deze workshop kan je helpen die stap te nemen, of de afweging te maken er nog een tijdje mee te wachten.

Wij hebben al een tijdje een open relatie. Is dit relevant voor ons?

Deze workshop gaat vooral over hoe te beginnen met het verkennen van non-monogamie. Ik kan me voorstellen dat het voor mensen met wat ervaring niet volledig relevant is. Hebben jullie al gesprekken gevoerd, wensen en grenzen afgestemd, dates of relaties buiten jullie eigen gehad en loopt er ea wat stroef? Dan kan het verstandiger zijn eens een kennismaking bij me in te plannen zodat ik met jullie specifieke situatie kan meekijken.

Is dit ook voor mensen die single zijn?

Als je single bent en je bent nieuwsgierig naar non-monogamie, kan dit een interessante workshop zijn. Maar, het is wel echt gericht op wat je als stel allemaal tegenkomt op het moment dat je de relatie overweegt te openen.Ben jij iemand die date met een geliefde die een open relatie heeft en wil je meer weten over hoe je jezelf daarin staande houdt? Mogelijk is Grenzen in relaties dan een goede optie voor je.